Het herfstseizoen
In ons tuintje bloeit alles nog weelderig – tot ver in de herfst. En dat zal nog even het geval zijn – het hele jaar door om precies te zijn. ‘In deze jaartuin hebben we met de juiste cultivars het hele jaar door voor een groene tuin gezorgd’, aldus tuinaannemer Stefan Haerinck. Kijk en luister zelf maar.
In elk seizoen een groene tuin
‘Positief verrast’, dat is Stefan Haerinck die ons tuintje in vier seizoenen een make-over gaf. ‘We vertrokken van een kaal gazon en maakten er een bloeirijke tuin van, waar het hele jaar door iets in bloei staat.’ Met een gespreide bloeiboog dus. En dus tieren ook in de herfst de Viburnums nog welig, net als de rozen. ‘De vruchtjes blijven trouwens aan de rozenstruiken hangen in de winter, en de Ligustrum is sowieso een groenblijver’.
5 voordelen van afgevallen bladeren in je tuin
Bladeren vormen een extra laag organisch materiaal.
Zo maken ze niet alleen de grond vruchtbaar, maar zijn ze ook meteen een financiële win: afgevallen bladeren vormen een natuurlijke mulchlaag. Hierdoor moet je geen compost of meststoffen aanbrengen. Liggen ze in de weg? Gooi ze in je groentetuin, bloembedden of rond bomen en struiken..
Ze vormen een isolerende laag voor de planten.
Planten hebben graag een warm en beschermend laagje bladeren rond hun wortels.
Het is een schuilplaats voor kleine dieren en insecten.
Denk: spinnen, vlinders, kleine vogels, motten, wormen en eekhoorns, maar ook padden en kikkers. Bovendien is het ook uitstekend nestmateriaal.
Vogels en zoogdieren vinden er hun voedsel.
Net omdat er zoveel insecten in schuilen, vinden vogels en andere kleine zoogdieren er makkelijk hun voedsel. En vinden ze in de zomer ook hun weg naar je tuin.
Je beleeft het herfstseizoen in al haar pracht.
Of ook: prachtige herfstverkleuring en warme geel-rood-bruine tinten. Tegen de lente zijn de bladeren trouwens grotendeels vanzelf verdwenen en heb je ook een pak minder opruimwerk.
Tuinonderhoud in de herfst
Stefan: ‘De wintergroene heesters zoals de Ligustrum, maar ook andere bodembedekkers kan je zeker al snoeien. Al zijn de cultivars van Bestselect heel onderhoudsvriendelijk en vragen ze over het algemeen weinig snoei.’ Zo zijn ze ook vorstbestendig. Let wel: voor de winter snoei je best niet te diep in om eventuele vorstschade te vermijden.En wat met het planten? ‘De gouden regel: van 1 november tot eind april. Opnieuw: bij vorst let je best op, maar als de temperaturen goed zijn en de grond vochtig is, kan je een hele winter lang onbeperkt je favoriete cultivars planten.’